Groenten, fruit, noten, volkorenproducten en peulvruchten: met een gezond en gebalanceerd veganistisch dieet kom je bijna niets te kort. Toch zijn er enkele vitamines en mineralen waar je als vegan extra aandacht aan moet besteden om eventuele tekorten te voorkomen. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste aanbevolen vitamines en mineralen voor vegans.

B12

Ook wanneer je gevarieerd en gezond eet, kun je als vegan helaas te maken krijgen met een vitamine B12 tekort. Dit belangrijke stofje vind je van nature namelijk alleen terug in dierlijke producten zoals vlees, melk, vis en eieren.

Vitamine B12 is onmisbaar voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Veganisten wordt daarom vaak aangeraden om vitamine B12-supplementen te slikken, al kun je er ook voor kiezen om regelmatig voedingsproducten te consumeren waaraan vitamine B12 is toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan sommige vleesvervangers en multivitaminedranken. Als hier ook vitamine B12 aan toegevoegd is, staat dit altijd vermeld op de verpakking.

Vitamine D

Vitamine D wordt ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd. Je produceert dit stofje namelijk noodzakelijk door je huid bloot te stellen aan zonlicht. Tijdens lange, donkere winters kan het soms lastig zijn om voldoende vitamine D aan te maken. Hierdoor kun je een tekort krijgen.

Je kunt er in dat geval voor kiezen om een vitamine D supplement te slikken, maar er zijn ook voedingsmiddelen waarin het stofje voorkomt. Vitamine D komt vooral voor in vette vis, vlees en melkproducten. Gelukkig is er ook een natuurlijke vegan optie, namelijk paddenstoelen!

Omega 3

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van je hart en hersenen. Je vindt ze in vlees en vis, maar ook in voldoende plantaardige alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan zeewier, algenolie, lijnzaad(olie), plantaardige margarines, groene bladgroenten, walnoten en chiazaad.

Calcium

Calcium draagt bij aan sterke botten en een gezond gebit. Dit mineraal zit in veel zuivelproducten, waardoor het voor vegans best lastig kan zijn om er voldoende van binnen te krijgen. Gelukkig vind je calcium ook terug in tofu, paksoi, peulvruchten, bonen, amandelen en linzen.

Wees je bewust

Als vegan is het extra belangrijk dat je bewust bent van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Met een gezond en gevarieerd dieet kom je gelukkig al een heel eind! Als je tekorten aan vitamines en mineralen wilt aanvullen, kun je er eventueel voor kiezen om een supplement te slikken.