Als persoon met een veganistische levensstijl heb je helderheid over wat wel en wat niet te eten. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je minder keuzestress ervaart in de supermarkt. Maar hoe trek je je levensstijl door naar andere gebieden, zoals kleding, klimaat en beleggingen? Wanneer je prioriteiten helder zijn – een wereld met zo min mogelijk leed voor mens, dier en milieu – is het niet zo ingewikkeld om ook hier afgewogen keuzes te maken. Aangezien het einde van het jaar nadert, is dit hét moment om je zorgverzekering voor 2025 te optimaliseren naar jouw wensen.

Eten van vlees en eieren een no go

Er zijn verschillende redenen waarom je kiest voor een veganistische levensstijl. Voor de ene persoon heeft dierenwelzijn prioriteit, terwijl een ander de eigen gezondheid benadrukt. Ook kunnen culturele of religieuze overtuigingen een rol spelen. In oude oosterse culturen was het eten van vlees en eieren een no go. Binnen sommige religies, zoals het jaïnisme uit India, eten ze zelfs geen wortelgroenten, omdat dit de plant belemmert in de groei en ook kleine insecten zouden er onnodig door sterven.

Kies bewust

Wat je ideeën en overtuigingen ook precies zijn; je kunt je levensstijl verder verduurzamen door te kijken naar je zorgverzekering. Dit werkt op twee manieren. Allereerst is het zaak voor je om te kijken welke zorg je nodig hebt voor jouw situatie. Vervolgens kun je kijken of jouw zorgverzekeraar zich ook inzet voor een wereld die past bij jouw prioriteiten. Op deze manier maak je een weloverwogen keuze en dat draagt bij aan een groeiend gevoel van eigenwaarde, wat vervolgens ook weer van invloed is op je gezondheid.

Hulp van een diëtist

Ben je als persoon met een veganistische levensstijl gericht op je gezondheid, dan kan je overwegen om een aanvullende verzekering te nemen. Ook met alleen een basisverzekering krijg je bijvoorbeeld 3 uur vergoed om een diëtist te bezoeken die je kan helpen je dieet aan te scherpen. Daarnaast kan je advies krijgen over het nemen van eventuele voedingssupplementen, zodat je geen tekorten oploopt aan bepaalde vitamines en mineralen. Let er wel op dat je eigen risico betaalt voor deze bezoeken. Het eigen risico is in 2025 wederom minimaal 385 euro.

Een budget voor alternatieve geneeswijzen

Met een aanvullende verzekering kun je eventueel ook een beroep doen op vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen. Zo kun je een deel van je rekeningen vergoed krijgen die je ontvangt na een sessie acupunctuur. Door preventief bezig te zijn met je gezondheid loop je minder risico om overvallen te worden door plotselinge ziekte. Kijk dus goed wat het beste bij jou past in het nieuwe jaar.

Gezond beleggingsbeleid

Het tweede aspect waar je vervolgens naar kan kijken is het beleggingsbeleid van jouw zorgverzekeraar. Er zijn verschillende websites die onderzoek hebben gedaan naar de meest duurzame beleggers. Hierbij wordt ook gekeken naar dierenwelzijn, mensenrechten en klimaatverandering. Zijn dit belangrijke zaken voor je, dan kan je overwegen je keuze te baseren op de beleggingscultuur van jouw verzekeraar. Uit de meeste lijstjes die circuleren op internet, komen a.s.r., Achmea en Nationale Nederlanden het beste uit de bus.

Jouw drijfveren voorop

Wil je meer weten over welke zorgverzekering bij jouw drijfveren past, doe dan vooral zelf onderzoek en overleg met vrienden die dezelfde waarden delen. Op die manier ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in.